Tapi kalau beli dekat luar , harga untuk 500 gram pavlova boleh mencecah harga RM35 sehingga 45 . Lepas buat sedikit sebanyak pengiraan kos untuk penyediaan , Fittri rasa kos untuk penghasilan hanya RM15 je . Fittri rasa maybe dia ambil keuntungan yang lebih . Hm , biasalah orang berniaga kan . Ini bermakna , kita sebenarnya boleh menjimatkan kos sebanyak RM20 hingga RM30 kalau kita buat sendiri . Lagi berpuas hati !
Jadi , cubalah buat sendiri pemanis mulut mewah ini yang dilimpahi buah-buahan segar bewarna-warni dan keenakan seakan-akan marshmallow yang cair di dalam mulut .
Pertama kali buat , agak hodoh sedikit xD
BAHAN :
- 4 biji putih telur
- 3/4cawan gula kastor
- 2 sudu besar tepung jagung
- 1 sudu kecil esen vanila
- 1 sudu kecil cuka putih
- Krim putar secukupnya
- Buah-buahan segar seperti kiwi , strawberi , anggur hitam , dan pic
- Putar putih telur bersama gula kastor sehingga kembang serta ringan atau dikenali sebagai soft peak .
- Masukkan pula esen vanila , cuka tepung jagung . Lalu diputarkan seketika .
- Masukkan adunan ke dalam plastik aising lalu bentukkan ke dalam mangkuk kertas .
- Bakar pada suhu 120 darjah celcius selama 35 hingga 45 minit .
- Keluar dari ketuhar dan sejukkan selama 30minit .
- Letakkan krim putar di atasnya lalu disusun bersama-sama buah-buahan .
No comments:
Post a Comment